Amenajament pastoral
Amenajamentul pastoral reprezinta o lucrare cu un caracter complex care vizeaza reglementarea procesului de productie al pajistilor. In urma unui amenajament pastoral, intreaga activitate pastorala se va desfasura in jurul acestuia. Studiul amenajistic cuprinde toate raporturile aspectelor care tin de economia pastorala, prezentand posibilitati de ameliorare a pajistilor.
Masuri ce trebuie respectate pe perioada inchirierii
Dupa realizarea proiectelor de amenajare pastorala, utilizatorul pajistii are obligatia de a aplica masurile necesare pe toata perioada inchirierii. In functie de conditiile locale ale pajistii (structura vegetatiei, gradul de degradare floristica, tipul de sol) masurile de ameliorare sunt diferentiate. Fiecare masura este diferita si impune lucrari agrotehnice speciale de fertilizare, exploatare si mecanizare. Din acest motiv, un singur crescator, avand un numar limitat de animale, va intampina greutati in ceea ce priveste aplicarea masurilor obligatorii.
Amenajament pastoral – Informatii utile
Cea mai buna metoda pentru a aplica un amenajament pastoral este executarea la comun a unor lucrari mai complexe. Ne referim aici la drumuri de acces, foraje pentru apa, defrisarea vegetatiei invazive, etc. In vederea realizarii acestora va fi nevoie de sprijinul logistic si financiar al unui numar mare de persoane. La momentul actual, fondul pastoral din Romania insumeaza 4,9 milioane de hectare de pajisti. Dintre acestea 3,4 milioane hectare sunt pasuni si 1,5 milioane sunt fanete, avand o pondere de 34% din suprafata agricola totala a tarii.
Dupa 1990, s-a constatat o abandonare partiala, in unele locuri chiar totala a patrimoniului pastoral. Din acest motiv, T. a decis sa intervina cu servicii pentru amenajament pastoral. Abandonarea pajistilor poate avea efecte grave asupra viitorului apropiat al cresterii animalelor ierbivore.
Imbunatatirea nivelului de productie dar si de utilizare a pajistilor este strans legata si de cantitatea si calitatea productiilor animaliere. Suprafetele pajistilor pot asigura peste 60% din necesarul de furaje pentru bovine si 80% din necesarul pentru ovine. Asadar, lucrarile de la T. sunt vitale pentru prezervarea pasunilor si buna gestiune a acestora.